Lasă-mi un mesaj
Întrebări frecvente
Este terapia potrivită pentru mine?
A merge la ședințe de psihoterapie este o alegere personală. Sunt mai multe motive pentru care apelăm la un psiholog. Uneori este vorba de a face față unui disconfort psihic, unei suferințe interioare de lungă durată, ca de exemplu anxietatea sau depresia. Alteori vrem să depășim schimbări neașteptate apărute în viață, cum ar fi divorțul, moartea unei persoane apropiate, pierderea locului de muncă, îmbolnăvirea de o boală gravă, pensionarea, nașterea unui copil sau supraviețuirea în cazul unui accident.
Multe persoane doresc să fie mai încrezătoare în propriile forțe și să își dezvolte anumite abilități. Altele vor să se înțeleagă mai bine pe ele însele. Își doresc să aibă relații mai apropiate cu cei din jur, fie că este vorba de partenerul de viață, un coleg de serviciu, un părinte sau chiar cu propriul copil.
Psihoterapia este potrivita pentru cei care aleg să profite cât mai mult de propria viață!
Îi ajută pe cei care hotărăsc să facă o schimbare, să fie mai conștienți de sine, asumându-și responsabilități.
De fapt terapia se adresează celor care sunt îndeajuns de conștienți să realizeze că au nevoie de o mână de ajutor, iar acest lucru este de admirat. Celor care au curajul sa pășească într-un cabinet și să se deschidă unei persoane străine.
Înfruntarea propriilor dificultăți, munca cu sine însuși, descoperirea suferinței interioare necesită, ca orice proces de schimbare, mult curaj și determinare.
Care sunt motivele pentru care un copil este adus la o consultație?
Principalele motive pentru care un copil este adus la o ședință de psihoterapie sunt: tulburări de comportament (hiperactivitate, retard si izolare, agresivitate, furt, etc.), tulburări de somn, tulburări de alimentație, conduite inadecvate (alcoolism, consumul de droguri), orientare vocațională, manifestări somatice fără origine psihologică sau neurologică (diferite dureri, enurezis, etc…).
Este important ca copilul sa fie ajutat să intre în contact cu propriile emoții și sentimente. Ar fi de preferat ca părinții să îi încurajeze autonomia, pe cât posibil să evite pedeapsa, să îi dezvolte încrederea în propriile forte. Părinții și psihoterapeutul vor forma o echipă. Ei vor colabora pentru ca situația celui mic să se îmbunătățească.
Ce înseamnă un psihoterapeut bun?
A ajuta persoanele să se simtă mai bine și să își schimbe anumite comportamente este nu doar un demers științific, ci și o artă. Este recomandată o relație psihoterapeutică cu un terapeut cu care să te simți confortabil, dar care sa aibă în același timp și competențele necesare pentru ca împreună să parcurgeți acest demers.
Un bun psihoterapeut va fi în primul rând empatic, rezonând emoțional cu clientul său. Capacitatea de a asculta fără a judeca contribuie la crearea unei relații unice, deschise. Specialiștii numesc aceasta o relație „reparatorie”. Reacția autentică, spontană, abilitățile de comunicare, corectitudinea și onestitatea ajută la întărirea legăturii între protagoniștii psihoterapiei.
A pune întrebările potrivite la momentul potrivit este o altă calitate care ține de intuiția psihoterapeutului. Acesta îl ajută astfel pe client să descopere părți din sine de care nu era conștient. În plus îl sprijină să înțeleagă modul sau propriu de funcționare. Clientul va găsi soluții la probleme care păreau până atunci imposibil de rezolvat.
Adaptarea la unicitatea fiecărei persoane care intră în cabinet ține de flexibilitatea psihoterapeutului. Acesta din urma este cel care va găsi tehnica potrivită pentru clientul pe care îl are în fata, având în vedere faptul că fiecare dintre noi suntem unici. Tot aici răbdarea joacă un rol important. Fiecare persoană are propriul ritm, iar adaptarea la acesta este cheia către o psihoterapie reușită.
Înțelegerea universului clientului este baza de la care se pornește în vederea îmbunătățirii modului în care se simte acesta și a obținerii rezultatelor propuse.
Ce presupune sa faci psihoterapie?
A face psihoterapie presupune, în primul rând, să iei decizia de a te lăsa ajutat de o persoană specializată pentru a atinge anumite obiective dorite. Poate fi vorba despre depășirea unor blocaje, dispariția unor simptome, despre autocunoaștere și creștere, despre îmbunătățirea relației cu cei din jur, despre regăsirea echilibrului pierdut.
Următorul pas este găsirea unui psihoterapeut, fie prin recomandări, fie pe internet. Este de dorit ca psihoterapeutul să aibă studii de specialitate în domeniu. Asta presupune să fi absolvit o facultate de psihologie și să fi urmat cursuri de specializare într-o abordare terapeutică consacrată. Atestatul de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania dovedește toate acestea. Poți lua în calcul calitatea recomandării, specializările pe care le are psihoterapeutul respectiv, locația cabinetului, tariful practicat, dar și impresia pe care ți-o face site-ul de prezentare, în cazul în care acesta are unul.
Cât durează psihoterapia?
Ședințele de psihoterapie pot avea o frecvență de una, două sau, rareori, mai multe întâlniri săptămânale, în funcție de abordarea terapeutica si de gravitatea simptomelor.
Este de dorit să te prezinți în fiecare săptămână la ședința de psihoterapie. În caz contrar, efectul curei terapeutice va fi afectat.
În cazul în care ai făcut o programare și nu te poți prezenta la data și ora stabilită, o sa te rog să mă anunți cu 24 de ore înainte.
Durata unei ședințe este de 50 minute.
Durata psihoterapiei diferă de la situație la situație.
Deseori, variază în funcție de obiectivele pe care și le propune fiecare.
Dacă este vorba despre schimbări de suprafață, cum ar fi strict încetarea unor simptome, dezvoltarea personală sau terapia de suport, putem vorbi de o terapie scurtă-medie, ceea ce implică un parcurs ce poate dura 3-6 luni.
În cazul în care îți dorești schimbări de profunzime, aceasta însemnând schimbări la nivelul personalității, putem vorbi de terapii de medie și lungă durată, pornind de la un minim de 6 luni – 1 an.
Un alt factor important este atingerea obiectivelor. Fiecare persoană are propriul ritm, care trebuie respectat.
Poți alege momentul în care dorești să închei psihoterapia.
Când putem considera ca psihoterapia are succes?
O psihoterapie de succes este cea în care clientul și-a atins propriile obiective cu care a venit inițial în cabinet, când a învățat ceva despre sine, despre modul de relaționare cu cei din jur, a reușit să își însușească noi strategii comportamentale, făcând față provocărilor vieții. Este vorba atât despre îmbunătățirea propriei situații, cât și a felului în care se simte persoana care a apelat la psihoterapie.