Gândirea poate fi… raţională sau iraţională!

Există atât de mult zgomot peste tot despre mindsetul potrivit, gândirea care te ajută şi care te duce în locul în care îți dorești.

Mie îmi place mult teoria şi cred în ceea ce poate fi demonstrat, iar formarea mea în terapia cognitiv-comportamentală mă ajută să înţeleg ce presupune un mindset potrivit. Din experienţa mea în cabinet, vin tot mai des oameni care au foarte multe informaţii valoroase, învățate în procese de autocunoaştere şi dezvoltare personală cu efort şi timp.

Teoria e uşoară, dar în practică e mai greu să modifici felul de a gândi. De ce? Poate pentru că încerci să transformi un concept pe care nu îl vezi concret, nu ştii cum arată, nu poți pune degetul să arăţi gândul care duce la nelinişte, tristețe, anxietate, etc. De multe ori chiar şi atunci când ai concretul, vezi ce trebuie modificat totuşi nu reuşeşti.

Care sunt etapele prin care îți poți modifica felul de a gândi?

  1. Identifică cum gândești în cele mai multe situaţii. Poți face asta mai ales retrospectiv, adresându-ţi întrebări de tipul: Ce am gândit atunci când…..? Ce gândesc înainte de a mă înfuria, speria, agita, stresa? Unde am văzut eu acest mod de a gândi? Cum arată concret gândul meu?
  2. Notează, scrie cum arată gândul tău! Implicitul devine explicit! Indicat este să fie notat, scris de mână pentru că acesta te obligă să încetineşti fluxul ideativ și să te focusezi pe ce ai de scris.
  3. Clarifici dacă gândul tău este un gând bun, raţional care te ajută să ai emoții de
    intensitate funcțională sau un gând ce te duce la emoții de intensitate disfuncţională
  4. Verifică cât de bine poate sta în picioare gândul tău. Un gând de genul: Nu am cum să mă descurc în această situație nouă!
    Intră într-un mic conflict cu acest tip de gând şi întrebă-l ce dovezi are ca să stea în picioare? Te ajută acest gând? Cât este de adevărat acest gând? Ce se întâmplă dacă cred acest gând?
  5. Modifică gândul – Restructurează gândirea
    Dacă ai schimba gândul de mai sus, cum ar arăta? Ce ţi-ar spune mintea dacă ar fi mai prietenoasă cu tine? Exemplu: E normal să am emoții într-o situație nouă, dar nu am nici o dovadă că nu mă voi descurca. Voi încerca!

Recomandarea mea este să încerci să realizezi aceste etape în situaţii în care emoțiile nu sunt prea intense ca să ai acces la rațiune, iar dacă vrei să fi însoţit, ai nevoie de ghidare, SUNT AICI!

Cu drag de oameni şi relaţiile lor,
Psiholog Daniela Bruchental