După ce îți dai seama care este povestea în care te-ai dezvoltat și ce ai învățat despre relații în relațiile cu părinții și îngrijitorii, ai nevoie să schimbi perspectiva individualistă de tip linear în perspectiva relațională care pune în prim plan echipa, RELAȚIA.
Din experiența mea, în terapia de cuplu, majoritatea relațiilor ajung în punctul în care fiecare partener se vede pe sine și suferința lui, încearcă să își facă partenerul să audă și să îi schimbe acestuia reacțiile, crezând ca3astfel le vor fi îndeplinite nevoile în relație.
Cu cât gândirea partenerilor este în termeni de EU, cu atât se pierde din vedere RELAȚIA , iar când relația nu este susținută, hrănită și crescută, nu doar partenerii ci și copiii din familie au de suferit.
Vin cu recomandarea de a face în așa fel încât să identifici tiparele pe care le ai în relație și să încerci să te întrebi mai des, cum ar fi dacă nu aș mai încerca să îl determin pe celălalt să se schimbe, ci aș ÎNCERCA EU SĂ SCHIMB CE OFER RELAȚIEI.
Dacă ești obișnuit să adopți atitudini exagerate, umflate- de furie, indignare, control- , destinde-te, fii blând, mergi pe vulnerabilitate și încearcă să schimbi Sunt furios! cu SUNT RĂNIT!
Și invers, dacă ți-a fost frică, încearcă să capeți glas, vorbește, exprimă-te cu dragoste față de partenerul tău și GRIJĂ FAȚĂ DE RELAȚIE!.
În terapia vieții relaționale, , Terrence Real spune astfel: vrem să se ridice cei slabi , iar cei puternici să se topească!
Cu drag de oameni și relații,
Daniela Bruchental