Poţi înţelege doar ceea ce ai trăit!

Ceea ce te poate ajuta cel mai mult în relație cu copilul tău este întoarcerea la povestea ta de viaţă, să te uiți la tine în diferite etape de dezvoltare, vârste prin care ai trecut, cu scopul de aţi reaminti de ce aveai nevoie de la viață, relaţii, de la tine.

Primim copilul de care avem nevoie pentru ca noi, părinții, să ne cunoaştem mai bine şi să evoluăm personal şi relaţional.

Dacă ai mai mulți copii, ei au parte de variante diferite ale tale, interacționezi diferit cu fiecare şi ai o dinamică unică cu fiecare copil. De ce?

Pentru că tu te afli într-un alt moment al vieţii tale atunci când apare copilul în lume, fiecare copil vine cu trăsăturile lui de temperament, iar aceste trăsături duc la o anumită interacţiune. Apoi, pe măsură ce copilul crește, dinamica relației voastre se schimbă pentru că nevoile lui în relaţie cu tine, ca părinte se transformă în funcţie de etapa de dezvoltare în care se află. În perioada 0-2 ani, copilul se află în stadiul senzorio-motor astfel că nevoile acestuia sunt de siguranţă, confort, cunoaştere prin explorare. De la tine ca părinte are nevoie de sprijin, încredere, multă liniște ca să poată explora în ritmul lui propriu, cu curiozitate.

Perioada 2-7 ani este caracterizată de stadiul preoperational, iar nevoile copilului în relaţie cu tine ca părinte sunt următoarele: să îl ajuţi să interiorizeze gândirea, deoarece operaţiile gândirii merg dinspre exterior spre interior, adică tot ceea ce vede în exterior va interioroza cu ajutorul simţurilor şi a contribuției tale ca părinte. În această etapă, copilul gândește cu voce tare şi nu poate explica decât efectuând. Are nevoie de concret: acesta este paharul de plastic, acesta de sticlă, acesta de metal, i le arăt, îl las să le simtă cu mânuţele lui, ce zgomot face fiecare material, pun lichid în fiecare, îi arăt cum se bea, îi dau să bea din ele, etc şi uite aşa interiorizează lumea exterioară.

Perioada 7/8-10/12 este perioada gândirii concrete și scoate în evidență nevoile copilului de a comunica verbal şi nonverbal, de a avea rezultate care să îi aducă validare, recompense, rezultate, de a face parte dintr-un grup de covârstnici, de identitatea de sine, mai exact încep întrebările despre cine este el, ce îi place și ce nu îi place la propria persoană, cu cine se aseamănă, de cine se diferenţiază?

Perioada gândirii abstracte (12-16/17 ani) aduce cu ea multă conflictualitate interioară în copilul tău, iar dacă relaţia creată până aici nu este una funcţională, de încredere reciprocă şi grijă, devine şi mai dificil. De ce? Pentru că nevoile adolescentului au tot mai puțină legătură cu tine ca părinte şi tot mai mult cu grupul de prieteni. Nevoia de socializare, dar şi de introspecţie coexistă şi duce la conflictualitate interioară. Nevoia de relaționare cu covârstnicii şi în relații de iubire, sexualitate, nevoia de descoperire, autocunoaştere prin experimentare şi acţiune.

Ca părinte, eşti responsabil să te adaptezi la etapa de dezvoltare a copilului tău, să îţi aminteşti cum ai fost tu la vârsta lui şi să te legi emoțional de nevoile pe care le are ca să nu iei toate comportamentele lui ca fiind împotriva ta, să îi oferi spațiu de creştere şi maturizare fără să te speri prea tare. Poți face toate acestea pentru că le poți înțelege că le-ai trăit şi tu!


Cu drag de oameni şi relaţii,
Psiholog Bruchental Daniela